Parabenen

Parabenen

Ik heb een blog geschreven over parabenen omdat het niet voor iedereen duidelijk is wat parabenen nu eigenlijk zijn. Na het lezen van deze blog kunt u een bewuste keuze maken of u huidverzorgingsproducten wilt gebruiken met of zonder parabenen.

 

Wat zijn parabenen?

In de media wordt tegenwoordig steeds meer gesproken over parabenen. Maar wat zijn het nu eigenlijk en wat is het effect ervan in onze huidverzorgingsproducten.
Het zijn een soort chemische stofjes ze worden conserveringsmiddelen genoemd. De conserveringsmiddelen zorgen ervoor dat onze traditionele huidverzorgingsproducten lang houdbaar blijven. Ze zorgen ook voor de werkzaamheid van ons verzorgingsproduct. De conserveringsmiddelen doden de schimmels en zwammen voordat ze zich kunnen verspreiden in ons verzorgingsproduct. Resultaat een goed werkzaam en langer houdbaar huidverzorgingsproduct. Maar wat gebeurt er als we geen parabenen gebruiken in onze traditionele verzorgingsproducten. Onze producten zullen snel bederven en de werkzaamheid zal verminderd zijn voordat we ons product hebben opgemaakt.

Veel mensen zijn zich steeds meer bewust van de mogelijke nadelige effecten van parabenen. Daarom gaan we op zoek naar alternatieve producten die geen chemische conserveringsmiddelen bevatten. Er wordt dan gekozen voor natuurlijke huidverzorgingsproducten of parabenen vrije traditionele huidverzorgingsproducten.
Hoe graag we ook zouden willen overstappen op parabenen vrije producten is dat niet voor iedereen haalbaar. De kosten van deze producten zijn duurder in aanschaf. De producten zijn natuurlijk en vaak biologisch wat de productie van het product duurder maakt.

 

Schadelijke effecten van parabenen?

Als er over het schadelijke effect  wordt gesproken dan krijg je meteen te horen parabenen veroorzaken kanker. En dan voornamelijk borstkanker omdat vrouwen de meeste huidverzorgingsproducten gebruiken. Ze bevatten namelijk eigenschappen die lijken op het hormoon oestrogeen. Teveel oestrogeen kan kankergezwellen ontwikkelen en bestaande kankergezwellen laten groeien. In een recent onderzoek met 40 vrouwen die door borstkanker een of beide borsten lieten weghalen werd dit weefsel bestudeerd. Van de 160 weefsels die getest zijn, werden in maar liefst 158 daarvan parabenen gevonden. Is dit de de reden waarom deze vrouwen borstkanker kregen? Dat is nog steeds niet duidelijk de onderzoekers zijn er nog steeds niet uit. De ene onderzoeker beweert van wel en de andere onderzoeker beweert van niet. Dat is ook te lezen als je op google zoekt naar parabenen. Dus wij als consument weten dus nog steeds niet of het ook echt zo schadelijk is als dat door sommige onderzoekers wordt beweert.

 

Waar zitten parabenen in?

In bijna al onze huidverzorgingsproducten die we in de drogisterij kopen zitten parabenen. Alleen in natuurlijke huidverzorgingsproducten of traditionele huidverzorgingsproducten met de vermelding parabenen vrij zijn geen parabenen aanwezig. Het assortiment parabenen vrije verzorgingsproducten wordt gelukkig steeds groter.

Het zit zelfs ook in tandpasta. De conserveringsmiddelen zorgen ervoor dat de frisse mint geur in de pasta lang te ruiken is. We weten allemaal hoeveel tandpasta we jaarlijks gebruiken. Maar we vinden parabenen ook in zonnebrandmiddelen, shampoo, conditioner, haarproducten, vocht inbrengende crèmes, anti-aging, mascara en andere cosmetica. Als je op een verpakking kijkt en je ziet de volgende ingrediënten staan dan weet je dat er parabenen in zitten. Methylparabeen, Ethylparabeen, Propylparabeen, Butylparabeen en Isobutylparabeen.

 

Wel of geen parabenen vrije producten?

Nu weet je dat bijna overal parabenen in zitten en het mogelijke schadelijke effect ervan. als je nu in je eigen kasten gaat kijken dan schrik je hoeveel producten er in staan met parabenen. Na het lezen van deze blog wil je alles misschien zo snel mogelijk weggooien en alles parabenen vrij kopen. Maar dat is niet realistisch het zou een hele grote uitgave zijn. Natuurlijk is er een klein groepje mensen die dat wel meteen gaat doen. En er is een klein groepje mensen die altijd al parabenen vrije producten gebruikt. Maar dan is er een grote groep die bewust gaat kiezen dit product wil ik parabenen vrij en dit product blijf ik toch met gebruiken.

Je mag natuurlijk zelf beslissen als je er maar een goed gevoel bij krijgt.

 

Parabenen vrije producten?

Het makkelijkste is om huidverzorgingsproducten met 100% natuurlijke ingrediënten of traditionele huidverzorgingsproducten met vermelding parabenen vrij producten te kopen.
Wil je toch zelf op onderzoek uit gaan dan is het belangrijk om etiketten te lezen. Het product moet organische zuren bevatten. Organische zuren zorgen voor langere houdbaarheid van het product. Op het etiket staat dan diazolidinylureum, natriumbenzoaat of kaliumsorbaat. Als dit op het etiket staat dan bevat het product een organisch zuur en dus niet schadelijk.

 

Slot woord

Hopelijk weet u nu meer over parabenen maar maak zelf de keuze welk producten u wilt gebruiken. De onderzoekers raden aan om parabenen vrije producten te gebruiken.  Ze zijn nog druk bezig met het onderzoeken naar de combinatie parabenen en kanker.

Ik persoonlijk val onder de groep mensen die nauwkeurig kijkt welke producten ik wel of niet met parabenen gebruik. Ik vindt het belangrijk om bij mijn kinderen zo min mogelijk producten met de conserveringsmiddel te gebruiken.Ik als schoonheidsspecialiste merk dat in mijn salon de vraag naar parabenen vrije producten groter wordt. Daarom werk in mijn salon uitsluitend met 100% natuurlijke huidverzorgingsproducten van Chi, Vertargil en La Reine. De parabenen vrije producten zijn ook te bestellen in de webshop.