Etherische olie wat is dat?

Weet u wat een etherische olie is?

Etherische olie speelt de hoofdrol bij aromatherapie. Deze vorm van therapie brengt uw lichaam en geest in balans. Maar wat is nu eigenlijk een etherische olie?

Als je aan 100 mensen vraagt wat een etherische olie is merk je al snel dat niet heel veel mensen weten wat het is. Mensen weten vaak wel dat het met geur te maken heeft. Ze weten ook dat je de geur in huis kunt verspreiden door een brander met een kaarsje. Maar daar blijft het dan vaak ook bij terwijl er over etherische olie veel meer te vertellen is.

De laatste jaren merk je dat de kring van geïnteresseerde mensen in etherische olie steeds groter wordt. Dit is omdat mensen zich steeds meer bewust worden van hun eigen levensstijl. Mensen staan onder grote druk door het leven dat ze leiden. En het is gelukkig de normaalste zaak van de wereld dat je ook tijd voor jezelf mag en moet nemen. En daarvoor zijn etherische oliën bijzonder goed geschikt. De geur die een olie verspreidt zorgt ervoor dat u beter kunt ontspannen of juist meer energie krijgt.

Wilt u nu ook wel eens meer te weten komen over etherische olie lees dan snel deze Blog.

Etherische olie

Etherische olie wordt ook weleens essentiële olie of een vluchtige olie genoemd. Hoe de olie ook wordt genoemd het gaat om 100% zuivere uit planten gewonnen olieachtige vloeistoffen. De meeste etherische oliën hebben een aangename geur en als ze op een goede manier worden toegepast een weldadige heilzame werking hebben op uw lichaam en geest. De olie wordt al jaren gebruikt in huidverzorgingsproducten, als smaakstoffen in onze voeding en voor alternatieve en reguliere therapeutische doeleinden in de gezondheidszorg. Dus er kan gezegd worden dat een etherische olie heel breed inzetbaar is. Dat een etherische olie goed is voor de mens waren ze eeuwen geleden al achter maar tot op heden wordt er nog veel onderzoek gedaan.

Hoe komt de olie in een flesje?

Denkt u eens aan een plant waarvan u verwacht dat die gebruikt wordt voor het winnen van etherische olie. Hoogst waarschijnlijk dacht u aan Lavendel. Maar ik kan u vertellen dat alle planten en kruiden gebruikt kunnen worden voor het winnen van een etherische olie. Alle planten die onze wereld rijk is bevatten allemaal hun eigen specifieke geur. De ene plant ruikt heel sterk en de andere weer minder. De geur van de plant wordt ontwikkelt onder invloed van de zon en liggen opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes van de plant.
Waarom heeft een plant een bepaalde geur? Voor zover we weten gebruikt de plant het om insecten aan te trekken om zich zo voort te kunnen planten. Het zou zelfs het natuurlijke weerstand van de plant versterken zoals wij onze hormonen nodig hebben.

Etherische olie brengt ons lichaam en geest in balans maar hoe wordt het gewonnen uit de plant zodat wij er ook gebruik van kunnen maken?

In de middeleeuwen ontdekte de mensen een manier om de in de plant opgeslagen geurende olieachtige vloeistof te kunnen scheiden. Ze hebben toen gebruik gemaakt van waterdamp destillatie. Zelfs anno 2015 worden zuivere etherische oliën nog steeds zo gewonnen. Dit proces zorgt ervoor dat de planten en kruiden na de destillatie de essentie (Chi) levenskracht nog steeds bevatten. Een etherische olie die op een juiste en met grote zorg is gedestilleerd van goed kwaliteit is. Dit merkt u direct aan het effect van de olie.

Echte etherische olie of een nep olie?

Wanneer weet u of u een goed kwaliteit olie koopt. Als consument kunt u aan de geur al merken of u met een zuivere en goed gedestilleerde olie te maken heeft of met een synthetische nep etherische olie. Helaas zijn er heel veel slechte etherische oliën te koop. Geleerde hebben geprobeerd om olien na te maken. Soms lukt het maar het is ze nog nooit gelukt om de essentie de Chi of ter wel de levenskracht erin te brengen wat van nature wel aanwezig is in een etherische olie. Het missen van de levenskracht is door veel mensen zelfs voelbaar.

Waarvoor wordt een etherische olie gebruikt?

Etherische olie worden voor veel doeleinden gebruikt. Het gebruik van etherische olie in de gezondheidszorg word aromatherapie genoemd. In deze vorm van therapie wordt de levenskracht van de etherische olie op de mens overgebracht door warmte en vocht. Voor aromatherapie mogen alleen maar 100% zuivere, verse, niet versneden of verdunde etherische oliën worden gebruikt.

Huidverzorgingsproducten worden verrijkt met etherische oliën omdat ze de huid extra verzorgen. De etherische olie verzorgt niet alleen uw huid maar zorgt tevens voor een ontspannend of opmonterend gevoel. Denk maar eens aan een warm bad met een scheutje lavendel badolie of verzorgingsproducten met Sinaasappel, mandarijn, Vanille olie.

In de geneeskunde worden etherische oliën ingezet om hun ontsmettende, genezende en in evenwicht brengende eigenschappen. In cosmetica en parfum worden etherische oliën vaak gebruikt om het product aangenaam te laten ruiken.

Zelfs ontsmettende zalven worden verrijkt met etherische olie en dan wordt er vaak Tijm, Tea Tree, Eucalyptus of Den aan toe gevoegd.

Schoonheidssalon Sandra en Etherische olie

In de salon wordt uw huid tijdens de gezichtsbehandelingen verzorgt met natuurlijke verzorgingsproducten. U kunt een keuze maken uit diverse aroma therapeutische behandelingen. De verzorgingsproducten die ik tijdens de behandeling gebruik om uw huid te verzorgen worden verrijkt met een etherische olie. Welke etherische olie wordt gebruikt is afhankelijk van uw huidtype en voorkeur van de olie waar u op dat moment behoefte aan heeft. Wilt u kennis maken met aromatherapie maak vandaag nog een afspraak voor een gezichtsbehandeling.