Eelt

Eelt

Bijna iedereen heeft last of heeft last gehad van eelt. ik als pedicure kom er toch nog vaak achter dat er heel veel onduidelijkheid is over eelt. Ik krijg dan ook regelmatig van klanten tijdens de pedicurebehandeling de volgende vragen.

Waarom heb ik eelt, wat is het en hoe kom ik er vanaf?

Ik wil u graag in deze Blog informeren over eelt. Ik vertel u wat het is, waarom het ontstaat en heel belangrijk hoe u het kunt voorkomen.

Wat is eelt?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste huidlaag(opperhuid). De verdikking ontstaat door dode huidcellen. U herkent het aan de bruine of gele kleur soms ziet het er glazig uit. Overtollig eelt ontstaat meestal op plaatsen waar de huid wordt blootgesteld aan wrijving of druk. De dikte van de eelt wordt door de wrijving ruwer en harder. Het heeft ook een beschermende functie het vormt een beschermlaagje dat voorkomt dat uw huid wordt beschadigt. Te veel eelt is niet prettig en kan tot klachten leiden. Maar een dun laagje eelt is normaal en verwijder niet alles u kunt dan juist last krijgen van pijnlijke plekken onder uw voeten.

Oorzaken van eelt

Eelt ontstaat door druk en wrijving en dat kan ontstaan door het dragen van te ruime schoenen. Of schoenen met een te harde of dunne zool. Zelfs bij het dragen van te smalle steunzolen kan eelt ontstaan. En het dragen van schoenen zonder sokken of te kleine sokken kan eelt worden gevormd. Eelt ontstaat niet alleen door druk of wrijving maar de stand van de voeten speelt ook een grote rol. Als de botten in een andere stand staan moeten de botten meer werk doen en zo ontstaat er overtollig eelt. Maar er zijn meer factoren die een rol spelen bij de vorming van eelt.

• Veel staan of lopen
• Droge huid
• Overgewicht
• Verandering van temperatuur
• Veranderde samenstelling van zweet
• Ziekte
Als u 1 van de bovenstaande factoren herkent dan is het belangrijk om uw voeten goed te verzorgen. Als de eeltlaag heel dik wordt kan je op die plaats pijn of een branderig gevoel krijgen. Als er op een klein deel van de huid veel eelt ontstaat kan daar een likdoorn/eksteroog ontstaan. Maar daar meer over in een andere Blog.

Voorkomen van eelt

Overtollig eelt kunt u mede voorkomen om goed voor uw voeten te zorgen. Onderga regelmatig een pedicurebehandeling zodat de pedicure het eelt tijdig kan verwijderen. Thuis kunt u dagelijks uw voeten verzorgen met een vette voeten crème of vette planten olie. De producten zorgen ervoor dat  uw huid zal zacht en soepel blijft. Verder is het belangrijk om goed passende schoenen te dragen. Loop niet te vaak en te lang op slippertjes of schoenen met een dunne zool. En probeer op uw gewicht te letten zo worden uw voeten niet te zwaar belast. Als u ondanks al deze oplossingen toch nog veel last heeft van overtollig eelt breng dan een bezoek aan een podotherapeut. De therapeut zorgt door middel van hulpmiddelen dat de drukverdeling van uw voeten wordt verbeterd.

Schoonheidssalon Sandra en eelt

U kunt in de salon diverse pedicurebehandelingen ondergaan tijdens de behandeling verwijder ik uw overtollig eelt. Ik laat altijd een dun laagje eelt zitten om te voorkomen dat u andere klachten krijgt.
Ik als pedicure verwijder het overtollig eelt door middel van een natte freestechniek. Dit wil zeggen dat ik door middel van verschillende soorten pedicure frezen uw eelt verwijder en daarbij wordt op de plek waar ik het eelt verwijder water gesprayd. Dit zorgt ervoor dat er geen branderig gevoel ontstaat tijdens het verwijderen van het eelt. Hoe vaak u een behandeling moet ondergaan is afhankelijk van de oorzaak van de eeltvorming. Als afsluiting van de behandeling breng ik op uw voeten de verzorgende voeten crème van het merk La Reine. De crème is 100% natuurlijk en bevat natuur zuivere Honing en zorgt ervoor dat uw voeten zacht aanvoelen. Om uw voeten thuis ook goed te verzorgen kunt u de crème kopen in de salon of bestellen in de webshop.